EVRİM

EVRİM KONUSUNDA FİKİRLERİN GELİŞİMİ

1. Bölüm:Evrim kavramının gelişimi
Biyolojik evrimin en basit tanımı, değişerek türemedir.
Evrim yaşamın tarihini anlamamızı sağlar.
Biyolojik evrimde temel fikir, Dünya üzerindeki bütün yaşamın ortak bir atası olduğudur. Tıpkı sizin büyükannenizin kuzenlerinizin de büyükannesi olması gibi...  
Değişerek türeme sürecinin sonunda Dünya'daki yaşamın ortak atasından bugün fosillerde ve etrafımızdaki canlılarda gördüğümüz inanılmaz çeşitlilik oluştu:
İnsanlar ve meşe ağaçları, serçeler ve balinalar... Evrim hepimizin uzaktan akraba olduğu anlamına geliyor. 
Evrimsel değişimler kalıtıma dayalıdır veee
BİYOLOJİK EVRİM GERİYE DÖNÜŞÜMSÜZDÜR.
Evrim bir değişimi bir gelişimi ifade eder.
Yani her şey zamanla, kısmen de olsa bulunduğu ortama bağlı olarak değişebilir.
Evrimin ana fikri, yaşamın bir tarihi olduğu yani zaman içinde yaşamın değiştiği ve farklı türlerin ortak bir ataya sahip olduğudur. 
Evrim, bir populasyonun gen havuzunda zaman içinde oluşan değişimdir.
Evrim, geçmiş ile gelecekteki olayların yorumlanmasını sağlayarak bugün dünyada yaşayan canlılar arasındaki akrabalığın derecesini ve nedenini ortaya koyar.


Evrimle ilgili diğer kavramlar

Progressif evrim: Canlılarda molekül çeşidi, sayısı ve organların sayıları, organlardaki değişik hücrelerin varlığı gibi yeni eklentilerin gelmesi ile canlı vücudunun gelişimi ve değişimi yönündeki evrim. Yani canlıya ek özellik katan evrim.
Regressif evrim: Progressif evrimin tam tersi, yani gerileyen evrim. Örneğin atlarda parmakların körelmesi.
Allometrik evrim: Progressif evrimin ve regressif evrimin bir canlıda aynı anda meydana gelmesidir. Yani aynı hayvan grubu içinde organlar karşılaştırıldığında bir organın küçülmesi diğerinin büyümesi veya aynı organın farklı bölümlerinin büyümesi olarak terimi açıklayabiliriz. Örneğin canlılarda baş büyüklüğü ile vücut büyüklüğü orantılı olmasına rağmen bazı canlı türlerinde bu durum farklılık arz eder (insan-şempanze).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder